Az egyik haverom nagy horgász hírében áll, ha ideje engedi, akkor általában a tóparton ül és fogja a halakat. Borsodi a srác, ott van is egy olyan tipikus kunyhója, amik a horgásztavak mellett szoktak állni, nagyon hangulatos. Én magáért a horgászatért sosem voltam odáig, de az egész napos beszélgetés, sörözés, kajálás kifejezetten kedvemre való, így hát igent mondtam, amikor egyik hétvégére elhívott a házába. Tekintve, hogy elég sok időt tölt ott, van internet, nagy hűtő, tv, meg minden, ami egy ilyen férfilakhoz szükséges.

Még éppen az induláshoz készülődtünk, amikor elkezdi mondani, hogy bekapcsolja a fűtést inkább már most, hogy mikor odaérünk, ne kelljen várni annyit a felmelegedésre. Mondom, mi van? Varázsló vagy, szólsz valakinek ott, akinek kulcsa van, hogy kapcsolja be a fűtést. Azt mondja nem, hát elektromos fűtésrendszer is van a házban, mely wifiről működik, így távolról is be tudja kapcsolni, hogy kellemes idő legyen, mire odaérünk. Hát rendesen felcsigázott a dolog, el is kezdtem faggatni róla, hogy mi ez az elektromos fűtés, honnét szedte, stb.

A Klímaglobálnál szerezte be, akik mindenféle fűtés- és hűtéstechnikával dolgoznak, az elektromos fűtésrendszerek mellett klímával vagy éppen hőszivattyúkkal is. Alapvetően inkább kiegészítő fűtésnek ajánlják egyébként az elektromost, bár ebben a kis házikóban valószínűleg elegendő lenne 2-3 ilyen készülék is, csak alapvetően volt már ott gázkonvektor, így amellé szereltette be. Belefért, hiszen nem egy drága mulatság egy ilyen, 50 ezer forint környékén már lehet kapni egy ilyen wifis példányt, ráadásul a felhelyezése sem nagy ördöngősség, csupán néhány csavarral kell rögzíteni a falhoz, szóval feltétlen szakember sem szükséges, de azért a témában kevésbé jártasoknak javasolt. Az egész ország területére kiszállítják a megrendelt terméket, így a haverom borsodi háza sem okozott problémát, neki is a szakik tették fel inkább.

Mint kiderült, egyre elterjedtebb ez a fajta fűtőrendszer, a központi fűtést nagyon drága ugyanis kiépíteni és szervizelni, így ma már sokan választják a gázüzemű fűtés mellé kiegészítésnek az elektromost is. A legpraktikusabb erénye talán a helyiségek folyamatos szintentartásához, ráadásul, ha egy lakásban több ilyen elektromos készülék van, mindegyik vezérelhető külön. Ha egy szobát például csak ritkán használunk, ott beállíthatjuk az alacsonyabb hőfokot, míg a gyakran használt szobában nagyobb meleget érhetünk el.

További előnye, hogy nem kell engedélyeztetni sehol, és semmiféle rendszert nem kell kiépíteni csőhálózattal, csupán fel kell tenni a megfelelő magasságban a falra. Többféle típusa létezik amúgy, a falra szerelhető elemek például főként konvekciós elven működnek, azaz a levegőrészecskéket melegítve hoznak létre áramlást, és így a helyiség fentről lefelé, fokozatosan melegszik fel. Az infrafűtésesek pedig sugárzó hőt adnak, így inkább a tárgyakat melegítik fel, ezáltal lesz kellemes hőmérséklet. Megjegyezném, hogy néztem képeket ezekről és kifejezetten laposnak, szinte észrevehetetlennek tűnnek a falon, így cseppet sem foglalnak nagy helyet.

Többféle méretből is válaszhatunk, az átlag az olyan 30-40 cm magas egyébként, az árak pedig elsősorban a teljesítményből adódóan változnak, főként 400 wattos és 1200 wattos közötti tartományban válogathatunk. A legdrágább darab is csupán bő 70 ezer forint most leértékelve, így abszolút nem egy brutális befektetés, ráadásul 5 év garancia is jár hozzá.

Elképzelhető, hogy megemlítem a szüleimnek is, hogy érdemes lenne a nyaralónkba is beszerezni egy elektromos fűtésendszert a gázkonvektor mellé. Ahogy odaértünk működött is rendesen, kellemes hőt árasztott, így nem fagytunk meg, szóval indulhatott a horgászás, pontosabban neki a horgászás, nekem a sörözés.