Imádok horgászni! Nekem az igazi feltöltődés egy stresszes hét után, ha egyedül elvonulhatok a tópartra egy-két sörrel és várhatom a nagy fogást. Ezért is építettem idén tavasszal egy horgásztanyát magamnak a tóhoz, így éjszakára is maradhatok akár. Az egyetlen problémát a villamosenergia megoldása jelentette. Ugyanis a civilizáció zajától úgy tudunk leginkább távol lenni, ha teljesen kijövünk a városból. Ez azonban az energiahálózattól, víztől és csatornától való eltávolodást is jelenti egyben.

Mindamellett, hogy nagyon meg szeretném oldani a kérdést, azért árérzékeny vásárló is vagyok, ezért a keresőszavaim így néztek ki: napelem rendszerek árak. A válasz pedig a napelemesrendszerek.info volt. Nagyon informatív az oldal, hamar meg is találtam nagyjából az összes információt azzal kapcsolatban, hogy melyik rendszer lesz a nekem való. Amire nekem szükségem lesz, azt sziget üzemnek hívják. Azért sziget, mert én a távolság miatt nem tudok csatlakozni a villamosenergia hálózathoz, nem tudok visszatermelni, csak a horgásztanyámon lesz megoldva a napelemes rendszerrel az áramszolgáltatás.

A felépítés első hallásra egyszerű: napelemek, inverter, töltésszabályozó, akkumulátor, vezeték és tartószerkezet. Nagyon korrekten figyelmeztet a napelemesrendszerek.info oldal már előre, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás és pontos felmérésre van szükség az ideális napelemes rendszer kiépítéséhez egy sziget üzem esetében. Nem mindegy, hogy mekkora az energiaigény és az sem mindegy, hogy mikor. Egy csak nyáron használt nyaralóban olcsóbb lenne a rendszer, mert a napsütéses órák száma akkor a legmagasabb. De mivel én késő ősszel, esetleg még télen is használni szeretném az áramot a tanyán, ezért a jóval kevesebb napsütéshez kell méretezni a rendszert. Így most csak írtam egy e-mailt kapcsolatfelvételként és majd egy személyes találkozó keretében pontosan fel fogják mérni az igényeimet. Még örülök is, hogy nem köpött ki az internet egy konkrét árat a napelem rendszerek árak keresőszavakra, mert akkor később ért volna kellemetlen meglepetés a folyamat során. A napelemesrendszerek.info munkatársai azonban végigkísérnek a folyamaton az árajánlatkéréstől az esetlegesen a szolgáltatók felé szükséges szabályos papírozásig.

Érdemes tudni, hogy a rendszer teljes árának nagyrészét maguk a napelemek adják, ezért nagyon fontos jól megválasztani, hogy melyik gyártmányt illetve márkát választjuk. A Sharp napelemek nem a legolcsóbbak a piacon, de kiváló minőséget biztosítanak. Befolyásolják az árképzést olyan apróbbnak tűnő részletek is, hogy a tetőre telepítés során van-e veszély vagy nehézség? Például csak egy nehezen megközelíthető szervizablakon keresztül juthatunk fel a tetőre.

Mivel ez a befektetés akár 50 évre is szól, nem akarom elkapkodni a döntést. Első lépésként tényleg csak konzultálok személyesen a napelemesrendszerek.info kollégájával és meglátjuk, mit ajánl ő az igényeim megismerése után. Remélem, hamar és jó áron sikerül kiépíteni a napelemes rendszert és onnantól egész hétvégéket is szabadon és kényelmesen tölthetek már a tónál.