Gyerekkoromban néhányszor megpróbálkoztam a horgászattal, persze szigorúan csak komoly felnőtt felügyelet kíséretében. Nem tudom ennek mennyi köze volt ahhoz, hogy cseppet sem tudtam élvezni a dolgot, de valahogy igazán sose értettem, hogy most az mégis miért jó nekem, hogy órákat várok, hogy kifogjam szerencsétlent, aztán utána visszadobjam. Akkor legalább együk már meg vagy valami! De nem, ez soha nem így nézett ki, mindig megvártuk, amíg szépen kapás lett, addig persze csendben kellett lenni, aztán 3 perc fárasztás és még 3 perc nyálkás szenvedés után, mire kioperáltuk szegény hal szájából a horgot, vége volt a műsornak. Ennyi volt, dobtuk is vissza. Mondanom sem kell, hogy azóta sem lettem nagy peca rajongó.

Egy másik szenvedélynek viszont elkezdtem hódolni felnőtt koromra, ez pedig nem feltétlen túl jó. A munkahelyemen hihetetlen módon rákaptam a kávézásra. Persze már korábban is iszogattam, de csak gyengébbeket, mindenféle instant dolgot inkább csak az íze kedvéért. Azonban mióta ennél a cégnél dolgozom, egyenesen függő lettem. Ezért elhatároztam, hogy nézek magamnak én is egy igazi kávéfőző masinát otthonra.

Azt tudtam, hogy a kávéfőző árak nagyon széles skálán szórnak, de hogy mégis mennyire, azzal igazán csak akkor szembesültem, mikor nekiálltam keresgélni. A BestMarkt-on szoktam általában ilyen elektronikai termékeket vásárolni, ezért most is az volt az alap, hogy ott kezdtem el a nézelődést. A néhány ezer forintos kotyogóstól egészen a komoly, százezres tételig minden megtalálható a kínálatban.

Én valahol egy középkategóriát céloztam be magamnak. A kapszulás kávéfőzők nagyon felkapottak lettek az utóbbi időben, én viszont azt gondolom, hogy rengeteg szemetet gyártunk velük, éppen ezért nem szívesen fogyasztok ilyen terméket. Mondanom sem kell, hogy ezek az eszközök erősen kiesnek abból a körből, amit szívesen vásárolok meg.

Kotyogósom persze van, de inkább olyan irányban keresgélnék, ami szintlépés ehhez képest. Ugyan a filteres kávéfőző árak is meglehetősen alacsonyak, mégis, az előző szempontból nézve nem jelentenének túl nagy ugrást, úgyhogy ezekkel nem különösebben szimpatizálok.

A Szarvasi kávéfőzők még mindig rendkívül menők és megbízható termékek, de ugyanúgy tele a piac az újabb, külföldi termékekkel is, amik ugyanúgy megbízhatók és jók.

Legmerészebb álmaimban persze egy automata kávéfőző szerepelne, amivel nem csak egy presszót tudok lefőzni, hanem bármit, amit szeretnék. Például a lattékat nagyon szeretem, amikor nem kell a reggeli “attack” a testemnek. Azonban minden, ami ebben a kategóriában mozog, nagyjából 100 ezer forint magasságától kezdődik. És ha ez még nem lenne elég, az is igaz, hogy rettentően nagy helyet foglalnak, ami nekem persze szintén nincs.

Ettől viszont az eggyel egyszerűbb kategóriát – na meg méretet – az eszpresszó főző készülékek jelentik. Ezeket pedig már akár 30-40 ezer forint környékén meg lehet kapni, sőt, 50 ezerért már olyat is árulnak, ami kimondottan esztétikus, tipikusan “konyhába illő” kinézettel rendelkezik. Ez azért jóval kedvezőbb a 100-200 ezres tételeknél… Azzal is próbálom hitegetni magam, hogy így legalább talán nem iszok majd olyan sok kávét itthon, mindig csak egyet reggel. Aztán persze, lehet hogy ez hülyeség, és ettől teljesen független lesz.

Végül egy DeLonghi mellett döntöttem, meg is rendelem délután. Nem lesz olcsó, de legalább méretében és kinézetében is tökéletesen passzol a konyhához. Nincs is más dolga hátra, mint hogy finom kávékat főzzön nekem. Remélem a BestMarktól hamar házhoz is szállítják és néhány napon belül talán már arról írhatok – horgászati tudományok híján – hogy mennyire isteni eszpresszók készülnek az új kávéfőzőmben!