A hétvégét a családi barátainkkal töltöttük egy vidéki kis faházban, egy tó partján. A csapat legfiatalabb tagja Dani volt, aki az idén érettségizik. A fiúval mi imádunk horgászni, így ketten kivonultunk a tóhoz, a hétvége nagy részét ott töltöttük. Természetesen rengeteget beszélgettünk. Korábban elég zárkózott fiú volt, azonban mára már bátran mesél mindenről, nagyon jól kijövünk egymással.

A fő téma természetesen az volt, hogy mi lesz az érettségi után, hova tovább. Meglepődtem, hogy Dani milyen határozott, milyen konkrét tervei vannak, én az ő korábban nem tudtam, hogy mit szeretnék, sőt sokszor még ma sem tudom. Dani viszont biztosan állítja, hogy addiktológus szeretne lenni. Amikor meghallottam a szakmát, amit a hivatásának szeretne választani, egyből tudtam, hogy honnan jött az indíttatás. Dani nagytatája alkoholista volt, emiatt is hunyt el.

addiktológus

Dani arról is beszélt, hogy hol szeretne majd dolgozni. Elmondása szerint nemrég talált rá egy Addiktológiai- és Családkonzultációs Központra, ami nagyon szimpatikus a számára. A központ munkatársai szerint az alkoholizmus családi betegség, emiatt a kiút, a segítség megtalálása, és a felépülés folyamata is családi projektként tud működőképes lenni. Tehát a szokásos elvonóktól teljesen eltérő, innovatív módon próbálják megoldani a problémát. Ez a megközelítés tetszik Daninak is, így ebbe az irányban szeretne majd elindulni.

Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központban az alkoholizmust 70-75%-os hatékonysággal kezelik, saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek segítségével. A központban a már több mint hét évtizede használt és működő Minnesota-modellt alkalmazzák. Ez a modell  eredetileg egy Amerikából származó bentlakásos, több hónapos terápiás program, ami nem csak az orvosi ismeretanyagra támaszkodik, hanem túlnyomó részt saját élményekkel rendelkező munkatársak segítségét veszi igénybe. Az elmúlt három évtized alapján azt lehet mondani, hogy a leghatékonyabb terápiás eljárásnak bizonyult.

Természtesen kevés esélyt lát rá Dani, hogy épp erre a helyre vegyék majd fel, ha befejezte az egyetemet, de nem is ragaszkodik annyira hozzá. Az a lényeg, hogy az effajta leszokást támogató helyek egyikére kerüljön majd be.

Az említett Addiktológiai- és Családkonzultációs Központnak jelenleg nyolc munkatársa van. Köztük van egy pszichiáter, addiktológus is, aki a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Addiktológiai Osztályának az osztályvezető főorvosa. Daninak ő a példaképe, ő is ilyen sikeres szeretne majd lenni.

Szurkolok Daninak, hogy jól vegye az akadályokat, sikerüljön neki az érettségi, aztán pedig a felvételi. Biztos vagyok benne, hogy kiváló addiktológus lenne belőle, hiszen rendkívül okos, intelligens és elszánt fiatalember.