Szerintem nagyjából kamaszkorunk óta kedvenc hobbink a haverokkal a horgászat. Emlékszem, 16 évesek lehettünk, mikor a Zoliék vettek a Tisza parton egy kis vityillót. Természetesen lementünk „felavatni”. Otthon azt mondtuk, horgászni megyünk, s bár ez bizonyos szempontból igaz is volt – sosem felejtem el Peti rákvörösre égett hátát a stégen, hat óra napon ücsörgés után –, a valódi cél nyilván a piálás volt. Még mindig rám jön a nevetés, ha eszembe jut, ahogy Zotya részegen egy kevésbé átgondolt fogadást követően nekifutásból belerohan a nádasba.

Ennek ellenére, hiába volt a horgászás csak alibi, valahogy tudat alatt mind a hárman megszerettük a dolgot. Innentől kezdve a horgászat tradícióvá vált: minden nyáron rászántunk a mi kis horgásztúránkra egy hétvégét, először a kaland kedvéért, később már csak nosztalgiából.

Természetesen idén nyáron is sor került a dologra. A helyszín, ugyanúgy, ahogy eddig: a tiszaparti vityilló volt.

Nagyjából a második, szombati nap lehetett. Ültünk kint a stégen, és, hogy megtörjük az unalmat, ami ilyenkor elönti az embert, halkan ugyan, de beszélgetni kezdtünk. Peti az új autójáról kezdett mesélni. Pontosabban a problémáira vele. Elmondta, zavarja, hogy az autó gumifelületei olyan hamar elvesztik a fényességük. Ez természetesen a kerekekre is igaz.

Zoli kapva kapott az alkalmon, hogy kicsit okoskodhasson. Mondta, hogy ő még egy régi taxis haverjától hallotta a következő módszert. Szórófejes spraybe glicerint töltünk, majd felhígítjuk vízzel. Ő évek óta ezt a módszert használja; olyanok lesznek tőle a gumik,mintha újak lennének. És ez a módszer a háztartás bármelyik gumieszközén jól működik. És ha már kocsi: glicerinnel fagyállót is készíthetünk. Ami, mivel még nyár van, nem aktuális, de ahogy beköszönt majd az őszre a tél, igenis fontos eszközzé válik.

Fontos, hogy Glicerin növényi 99,5%-os, Ph.Eur | Humanity legyen amit rendelünk. A gyógyszerkönyvi tisztaságú glicerin ugyanis csak 0,1-0,2% vizet és 0 % hamut tartalmaz. A Humanity Áruház oldalán ilyet tudunk rendelni, a praktikus 200 ml-s kiszerelés mellett nagyobb, hosszabb ideig tartó 5 literes formában is.

Glicerin növényi 99,5%-os, Ph.Eur | Humanity

Zoli felesége is előszerettel használja a glicerint. Egyrészt azért, mert az öblítőhöz adagolva megkönnyíti a kényes gyapjú ruhák mosását; másrészt azért, mert a felesége pár éve házi kozmetikumok készítésébe kezdett. A glicerin pedig nagyon sok kozmetikum és tisztálkodási szer alapja, így ő is szívesen használja, akár szappankészítésre, akár bőr- és hajápolási szerekhez. A Humanity Áruházban pedig szinte minden mást is megtalál, ami ezekhez a produktumokhoz szükséges.

“Nem is tudtam, hogy újabban kémikus is lettél, Zolikám” – ugrattam, de magamban megadtam neki, hogy végre nem csak a semmiről hablatyolt, ahogy általában szokta. Közben Petinek kapása lett, úgyhogy megszakadt a beszélgetés.

De még este, mikor felciccentettük az első doboz sört, nem csak azt ígértem meg neki, hogy egy év múlva ugyanitt találkozunk, hanem azt is, hogy kipróbálom, amiket a glicerinről és mondott.